Byta ytterdörr – tänk på det här

Att byta fönster och dörrar på ett hus gör enormt mycket för utseendet och allra störst intryck gör en ny ytterdörr. Trots allt är ytterdörren en central pjäs på husets fasad och det märks därför direkt att något helt nytt sitter där. Precis som med allting annat så är en dörr en smaksak och av den anledningen finns det mycket att välja bland på marknaden. Det här kan förstås göra att det blir ännu svårare att komma fram till vilken dörr som skulle passa den egna fastigheten allra bäst. Här ska vi dock ge några tips på vad du ska tänka på när du väljer en ny ytterdörr.

Tips 1: Val av dörr efter stil

Det är lätt att ge rådet att välja en dörr i samma stil som resten av huset, men det kanske inte alls är din avsikt. Många anpassar förvisso både stil och kulör så att det ska passa fastigheten, men det finns också de som väljer en ytterdörr som helt kontrasterar med resten. Här finns naturligtvis inga rätt eller fel; allting handlar om betraktarens öga. Vårt första tips blir därför att gå på känslan – det är ditt hus och valet av dörr bör därför utgå från dig.

Tips 2: Val av dörr efter mått

Smaken är som sagt olika, men något som måste stämma när du byter ytterdörr är måtten. Enklast är förstås att välja en dörr som direkt passar in där den gamla tidigare satt, men gör den inte det måste det göras vissa anpassningar. Det här gäller särskilt om du är ägare av ett äldre hus, där dagens standardmått inte gäller. Tänk på att mäta öppningen noga för att se hur den nya karmen kommer passa in.

Med andra ord ska du absolut välja en ytterdörr som stilistiskt fungerar enligt dig, men samtidigt är det bra att ha själva monteringsaspekten i beräkningen. Ta noggranna mått och lägg lite tid på att jämföra olika dörrar och fabrikat innan du bestämmer dig.