Mattor till vardagsrummet

Mattor är en viktig pusselbit när det gäller att få till den stil man eftersöker till sitt hem. Både vad gäller form och funktion kan mattor bidra till mycket i hemmet! Därför är det avgörande att välja rätt storlek, material, färg och form på sin matta för att uppnå bästa möjliga resultat.

En av de hetaste inredningstrenderna just nu är att låta mattan spela huvudrollen i inredningen som helhet. Från att tidigare mest ha varit en detalj i bakgrunden är det alltså dags att låta mattan ta plats. Det lämpligaste rummet för detta är såklart vardagsrummet, där man ofta har mest ytor och möjlighet att låta fantasin flöda. Man kan till exempel välja en asymmetrisk matta, en matta med flera olika färger, eller en matta i annorlunda material, till exempel jute eller viskos.

Gillar man färg är det ett utmärkt tillfälle att låta mattan stå för färgklicken i vardagsrummet. Det är definitivt trendigt med flerfärgade mattor, gärna i orientalisk stil med inspiration från Mellanöstern.

Trenden med återvunna material och en mer naturlig inredningsstil håller fortfarande i sig. En matta i jordnära färg såsom grått och beige är därför ett säkert kort. Fördelen med neutrala färger är förstås dessutom att man kan låta andra inredningsdetaljer stå får färgen och låta mattan vara ett stående inslag under flera år framöver.

Tillhör man dem som vill ha det mjukt och skönt under fötterna är ryamattan ett säkert kort. Dessa finns både med längre och kortare lugg och i en mängd olika färger, former och storlekar.

Oavsett vilka vardagsrumsmattor man väljer är det oerhört viktigt att ta hand om den på ett bra sätt. Dammsug den regelbundet och behandla fläckar snarast med ljummet vatten och trasa. Det är särskilt viktigt  att vårda mattan om man vill behålla den under en lång tid!