5 miljösmarta DIY-projekt

DIY, eller gör-det-själv som det heter på svenska, är ett kreativt sätt att få utlopp för sina tankar och idéer och göra om hemma. Om du dessutom vill hänga med i tiden och göra miljövänliga DIY-projekt så är det varken prylar eller tillfällen som saknas. Innan du ställer dig på tippen för att säga adjö till dina gamla, malätna klenoder – ta dig en extra funderare och vänd om.

1. Klä om stolsdynan i mormors gamla kofta

Har mormor efterlämnat en gammal tröja som du bara inte har hjärta att göra dig av med, men samtidigt ryser vid blotta tanken på att bära den bland folk? Klipp sönder det och lägg om en stolsits eller en dyna med det.

2. Låt konservburken bli blomkruka

Har du gamla avdankade konservburkar som ligger och skräpar? Rengör dem och dekorera dem med klistermärken eller något vackert material som exempelvis juterep.

3. Glasflaskan blir taklampa

Ta en vacker glasflaska som du delar genom att vira ett snöra runt botten som du droppar i aceton eller fotogen, tänder eld på för en kort stund (endast botten och snöret) för att sedan doppa i kallvatten. Bottnen lossnar och du kan föra in en lampsladd genom flaskhalsen och skruva fast en glödlampa. Tänk på att flaskan bör vara ganska bred och inte alltför mörk i glaset.

4. Pynta med torkade citrusfrukter

Skär upp tunna skivor av citrusfrukter och låt torka. Gör en snygg krok av ståltråd som fäste och häng upp frukterna där du vill ha lite extra doft.

5. Örhängen av gamla klockdelar

Gamla visare, rostiga kugghjul och annat som får plats i ett litet urverk. Dessa små delar kan bli fantastiska smycken som du sedan fäster hänge eller lås i.

Inred miljösmart

Ovanstående tips är klara bevis på att du inte behöver slänga bort saker och köpa nytt. När du ändå är i färd med att sortera hemma, så kan det vara klokt att gå igenom ”sophögen” en sista gång för att se om en växande DIY-idé kan ta fart inne i ditt huvud.

Publicerat i DIY