Bänkskivor till köket

Att renovera köket är något som de flesta gör någon gång under sin livstid. En av de detaljer som skapar störst skillnad för hur köket ser ut och upplevs är valet av bänkskiva.

Det finns ett par enkla saker att tänka på vid val av bänkskivor och varifrån den skall komma innan du lägger din beställning. Skillnaden mellan trä och sten är i första hand att livslängden på en stenskiva är betydligt längre, men att den också kostar lite mer att köpa in. Allt fler väljer bänkskivor i marmor, granit och andra stenarter och då är det smart att leta efter en leverantör som har lång erfarenhet och en hållbar leveranstid.

Beroende vilken stenart du söker är priserna varierande och detta kan även variera från år till år eftersom att varje stenskiva skall brytas i ett stenbrott och att tillgången för stunden kan vara stor eller begränsad. I Skandinavien är de vanligaste sorterna marmor, kvarts, granit och keramik, samtliga med sin unika karaktär och skönhet.

För dig som följt trenderna kan se att det finns bra exempel på där man kan använda dessa material även som stänkskydd vilket också har ekonomiska aspektar att ta hänsyn till. Att låta en montör montera ett stänkskydd när han eller hon redan är på plats för att sätta in bänkskivan gör att du kan spara åtskilliga tusenlappar mot att samtidigt behöva ta dit en kakelfirma. Förutom kostnadsbesparingen kan det i många kök även ge en härlig balans där bänkskivan ger sken av att flyta upp på väggen bakom spisen. För den som har ett liggande fönster bakom diskbänken kan även en kombination av kryddhylla och plats för färska örter skapas.

För att din nya stenskiva ska hålla så länge som möjligt kan det vara klokt att konsultera med din leverantör hur just din bänkskiva ska underhållas på bästa möjliga sätt.