Den bästa lekstugan med några enkla gör-det-själv tips

Är lekhumöret på topp? Då är det förmodligen inte första gången du funderar på att ge dig på ett roligt projekt med barnen och snickra ihop er egen lekstuga. Men när småttingarna börjar bli otåliga, så kan det vara bra att färdigställa bygget snabbt. För att komma till skott och få stugan eller glasskiosken klar lagom till vårkanten, kommer här några finurliga knep.

1. Hitta färdiga moduler/byggsatser

Internet är rena guldgruvan på tips om hur man knåpar ihop sin lekstuga själv. Med några plywoodskivor, lastpallar och plankor har man rott projektet i hamn snabbare än väntat. Färdiga byggsatser är annars superenkla att sätta ihop och finns på de flesta byggvaruhus och online – samt ritningar och andra beskrivningar. Dock kan det vara roligt att få bli lite mer delaktig genom att köpa en halvfärdig stuga och bygga tak, ram, dörr, fönster och husknutar själv. Det finns t.ex väggsatser att handla medan resten ligger på dina axlar.

2. En malplacerad stuga blir man trött på

Det är vanligt att man blir lite för utsvävande med barnen när alla vill ha ett ord med i laget. Men resultatet kan då lätt bli en halvsned trollstuga som inte ens hunden vill sova i. Försök att se till tomten och bostadshuset och tillverka en lekstuga som går i samma stil. Bor ni t.ex. i en sekelskiftesvilla med snickarglädje, passar det bättre om stugan blir en liten miniversion av det.

3. Fuska inte med bygget

Det finns flera element att tänka på vid byggnation av lekstuga på tomten. Det första är att den måste stå plant och det andra är att den bör skyddas från fukt. Det gäller framförallt grunden och taket som måste vara korrekt mätta samt att man aldrig bör slarva med takpapp, skyddspapp och inoljningsmoment.

4. Se till att ha kul

En lekstuga ska vara fylld av glädje från projektets början till slut. Se därför till att inte spränga budgeten – ta gärna spillvirke från tidigare uterumsbygge eller liknande och håll ned kostnaderna. Tipset är dock att aldrig tumma på noggrannheten.