Få ett trivsamt vardagsrum med 6 tips

Vardagsrummets väggar får höra mycket i sina dagar och därför bör du inreda rummet så hemtrevligt som möjligt så att det tål att omhulda ännu fler historier. Ditt vardagsrum ska spegla vem du är, men det ska även te sig inbjudande för gäster. Här följer några enkla tips.

1. Lys upp med levande ljus

Lek inte med elden, men väl med ljusens och ljusstakarnas former och längder. Även om du inte alltid tänder ljusen så är det ofantligt vackert med grupperingar av olika smides- och trästakar där ljusen har olika höjder.

2. Ombonat med böcker

Många böcker i ett vardagsrum tyder inte bara på att du är beläst, men det skänker även en trivsamhetsfaktor till rummet. Böcker är tunga och kompakta och fungerar även som ljuddämpare. Omslagen ger färgklickar till bokhyllorna, så fyll ut ordentligt med böcker, lexikon, tidningar och annat läsbart.

3. Sittpuffar

Det är inte alltid man har råd att köpa dyra och megastora soffor eller fåtöljer. Istället kan du köpa några billiga och färgglada sittpuffar som agerar accenter i vardagsrummet. Lätta att ta fram och lätta att ta bort när gästerna har gått hem.

4. Klä dina väggar med konst

Det behöver inte kosta en massa pengar, bara för att du vill ha några tavlor på väggarna. Varför inte måla något abstrakt själv, köpa en tavla på Tradera eller botanisera i undangömda vintagebutiker? Till och med IKEA har en del intressanta planscher.

5. Gardiner i mustiga färger

Ett vardagsrum utan gardiner är som att blotta sig helt. Persienner i all ära, men gardiner håller också kylan borta på vintern och ger ett ombonat intryck. De kan vara hur enkla som helst, men att de åtminstone hänger där gör något extra för ditt finrum.

6. Textilier

Är det något rum i hemmet där du kan leka med textilier i alla dess skepnader, så är det i vardagsrummet. Häng upp tygarrangemang på väggen, släng filtar över stolarna, investera i en eller ett par mattor och låt de olika materialen smälta samman i en enhet, trots sina olikheter.