Så inreder du en vinkällare

Är du en riktig vinfantast har du säkerligen funderat på om det är dags att skaffa sig en vinkällare. Kanske har du redan en vinkällare redo, men du har ännu inte kommit till skott och inrett den så att den fungerar för ändamålet. Att få ha en alldeles egen vinkällare är för många en stor dröm, men det är viktigt att man planerar noga för att det ska bli snyggt och praktiskt redan från start. Här listas de bästa inredningstipsen för din vinkällare!

  • Undvik att ha starka ljus i rummet eller ljus som lyser in utifrån. Genom att undvika ljus så kommer vinets färg och smak att hålla betydligt bättre. Ljus kan annars påverka dessa aspekter.
  • En vinkällare behöver ha rätt temperatur. Satsa på en temperatur runt 12-14 grader för att vinet ska må så bra som möjligt.
  • Den mest optimala luftfuktigheten i vinkällaren bör vara 70 %
  • Ha inte din vinkällare vägg i vägg med garaget där tonåringen tränar med sitt hårdrocksband. Vibrationer och höga ljud bör undvikas.
  • Inredningen kan komma i många olika typer av varianter. Vill du ha en klassisk inredning väljer du en ställning i trä där vinflaskorna ligger var och en för sig. Modernare ställningar är oftast tillverkade i stål eller plast och flaskorna placeras på andra sätt.

En inredning som matchar

Vilken inredning som du väljer är helt upp till dig själv, men inredningsexperter menar att man ska försöka matcha inredningen med resten av bostadens utseende och karaktär. Är vinkällaren stor har du möjlighet till mer spelrum, kanske med dekorationer som gör det mer hemtrevligt eller till och med ett bord där man kan slå sig ner. Genom att följa så många tips från listan ovan kan du även se till att dina viner får de bästa förutsättningarna de kan få för att kunna lagras på absolut bästa sätt.